Viscerale systeem
Het visceraal systeem betreft de inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel, bijvoorbeeld in keel-, borst- en buikholte.
Veel mensen leven met langdurige klachten. Die klachten kunnen te maken hebben met het skelet, met de gewrichten, spieren of pezen. Maar het kunnen ook buikklachten (viscerale) of hoofdpijn of duizeligheid zijn. Deze klachten zijn vaak moeilijk te behandelen. In sommige gevallen kunnen medicijnen of therapieën de pijn bestrijden of onderdrukken. Deze middelen nemen echter niet altijd de oorzaak weg, waardoor de klachten vaak terugkomen.
Als u een langdurige of terugkerende klacht hebt, is er wellicht sprake van een onderliggend visceraal probleem. In het gebied waar u de pijn voelt, zit vaak niet de oorzaak.
Iemand met bijvoorbeeld hartklachten, voelt de pijn vaak in zijn arm of tussen zijn schouderbladen. Pijn in de spieren of gewrichten kan door problemen van een inwendig orgaan ontstaan.
Het lichaam is een eenheid ; alles is met elkaar verbonden door bindweefsel. Bindweefsel
is een verzamelnaam van verbindende structuren, zoals kapsels en banden .Maar ook rond
de inwendige organen en de schedel zit bindweefsel (de fascie). Via dit bindweefsel
zitten de inwendige organen (en de bloedvaten en zenuwen van het orgaan) vast aan de
wervelkolom, het bekken, de ribben, het borstbeen en aan de andere omliggende inwendige
organen.
Zo blijven de organen op hun plaats en kunnen zij toch bewegen.
Naast stevigheid, zorgt bindweefsel juist ook voor bewegelijkheid van de organen.
Een mooi voorbeeld is de ademhaling. Het middenrif gaat bij inademen naar beneden en
bij de uitademing gaat het weer omhoog. De nieren zitten met bindweefsel vast aan het
middenrif. Bij elke ademhaling gaan de nieren dus samen met het middenrif drie tot vier
centimeter op en neer. En dat gebeurt zo'n 20.000 keer per dag .Vrij bewegend bindweefsel
is dus erg belangrijk .Door verklevingen na operaties en infecties vermindert de
bewegelijkheid van het bindweefsel, waardoor er constante trek ontstaat op andere weefsels.
Hierdoor kunnen op den duur klachten in spieren en gewrichten ontstaan.
Trauma (ongeval)
Als iemand zijn enkel verstuikt, kunnen er scheurtjes ontstaan in het kapsel of banden van het enkelgewricht , hetgeen zich uit in pijn, zwelling en stijfheid . Dergelijke scheurtjes kunnen ook in de fascie rond de inwendige organen en de schedelbotten ontstaan. Door fascie irritatie kunnen (pijn)klachten ontstaan elders in het lichaam.Veel van dit soort traumatische klachten ontstaan in het verkeer.
Klachten na bevalling
Een bevalling kan zowel bij moeder als baby traumatisch letsel veroorzaken. Zeker voor het kind is de geboorte dikwijls een traumatische ervaring. Vooral als er sprake is van een vacuümverlossing, tangverlossing, aangezichtsbevalling etc. heeft de baby een grotere kans op het zogenaamde KISSsyndroom (er is een apart hoofdstuk kisssyndroom).
Viscerale behandeling
Bij een viscerale behandeling zal de osteopaat zijn handen op buik of borstkas leggen om zo te voelen waar de bewegelijkheids beperkingen zich bevinden. Door zachte rek en druk worden de organen en de fascies behandeld totdat het lichaam het "los" laat. Nu wordt er weer aanspraak gemaakt op het zelf herstellende vermogen van het lichaam. Dit kost tijd, vandaar dat behandelingen in de Osteopathie elkaar niet snel opvolgen (meestal ligt de behandelfrequentie op één keer per 14 dagen tot één keer per 2 maanden).